-
Kapalı Devre Kamera Sistemleri
Güvenlik kameraları hızlı gelişen teknoloji sayesinde günümüzde en güvenilir,sağlam ve garantili sonuçlar veren gözetim aracıdır. İstenmeyen her hangi bir olumsuz eyleme karşı bu sistem kullanılmaktadır. Mağaza hırsızları, maalesef dürüst çalışmayan iş yeri çalışanlarını, mevcut olan iş yeri mallarını vs gibi pek çok durumu gözetleyebilmek ve kontrol altında tutabilmek,ispatlayabilmek için güvenlik kameraları kullanılır.
Kullanılacak olan mekan ve durum için sabit ve hareketli seçenekleri bulunan güvenlik kameraları müşteriye tercihte kolaylık sağlamaktadır. Sabit kameralar sürekli izlenen ortamlar için kullanılır. İzleme yapılacak bölge bu kameraların tercih edilmesinde önemlidir. Bunun için kullanılacak bölgenin genişliği ve uzunluğuna göre uygun lensler ile beraber çalışır. Hareketli kameralar ise yatay ve dikey kullanılabilen,zoom yapılabilen ve uzaktan kumanda ile yönlendirilebilen kameralardır. İç veya dış mekan fark etmeksizin kurulabilen güvenlik kameraları özellikle iş yeri sahipleri için büyük kolaylık taşır.
Güvenlik kameralarının kurulumunda cihazın kalitesi kadar yardımcı ekipmanlarında dikkatli seçilmesi gerekir.görüntü taşıyıcı kablo ve aksesuarların kalitesi de uzun süreli,sorunsuz ve kaliteli görüntüler yansıtabilmek için son derece önemlidir. Yanlış ortamlarda ihtiyaç dışı uygun olmayan özellikteki güvenlik kameraları tercih edilirse sonuç hiçte hoş olmayabilir.
Güvenlik her ne şartla olursa olsun önemli ve hayat kurtarıcıdır ve bunun düzgün ve kusursuz bir şekilde sağlanması isteniyorsa ihtiyaca yönelik güvenlik kameraları tercih edilmeli ve konusunda eğitimli,deneyimli kişilerce kurulum sağlanmalıdır.Aksi takdirde yapılan yatırım çöpe atılmış olur.
-
Görüntülü İnterkom Sistemleri
Görüntülü diafon sistemi sayesinde apartmanınıza gelen misafirleri görebilir bu sayede kötü niyetli kişilere kapınızı açmamış olursunuz.Estetik ve şık bir görünüm sağlamış olursunuz.
Görüntülü diafon sistemlerine ek olarak yangın,gaz,su baskını ve hırsız alarm modüllerinide ekleyip.Bu sayede apartmanınızda ve dairenizde meydana gelen tehlikelerden dedektörleriniz sayesinde haberdar olursunuz.Diafon sistemlerinde ayrıca resim çekme veya video kaydetme özelliği de bulunmaktadır.Bu sayede siz evde yokken kimin geldiğini öğrenebilmektesiniz.
-
Fiber Optik Çözümler
Bilgi taşıyıcısı olarak ışığın kullanıldığı iletişim sistemleri,son zamanlarda oldukça ilgi görmektedir. Bu bölümde daha ileride göreceğimiz gibi,ışık dalgalarını yeryüzü atmosferinde yaymak zor ve elverişsizdir. Dolayısıyla,günümüzün önde gelen çeşitli ve geliştirme laboratuarlarında,bir ışık dalgasını "içermek" ve bu dalgayı bir kaynaktan bir varış yerine göndermek üzere cam ya da plastik fiber kabloların kullanıldığı sistemlerle ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Güdümlü bir fiber optik aracılığıyla bilgi taşıyan iletişim sistemlerine fiber optik sistemler denmektedir.
Fiber Optik Kablonun Avantajları
• Geniş band aralığı
• Elektromagnetik bağışıklık
• Karışma olmaması
• Çevre koşullarına karşı direnç
• Tesis kolaylığı
• Güvenilirlik
• Maliyet -
Yangın Algılama Sistemleri
Yangın alarm sistemleri ile Yangını başlangıç anında tespit edip uyarı elemanları ile müdahale birimlerini yönlendirmek, varsa söndürme sistemlerini uyarmak ve ortamda tehlike arz eden birimleri devre dışı bırakmaktır.Çeşitli tip algılama elemanları kullanılarak hemen her uygulama alanı için çözüm üretmek mümkündür (işyerleri,depolar,evler,oteller, fabrikalar, okullar, hastaneler vb.) Yangın algılama sistemleri yukarıda sayılan yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri: Yangın Alarm Sistemlerinde kullanılan algılama paneli , algılama elemanlarının bağlandığı bölgelerden oluşmaktadır. Bölge sayısı panelin kapasitesi ile ilgilidir. ( 2....64) Her bölgeye 20 adet algılama elemanı (dedektör) bağlanabilir. Panel ayrıca yangın ihbar butonları ve sirenlerin bağlanacağı giriş ve çıkışlara sahiptir. Herhangi bir dedektör algılama yaptığında veya yangın ihbar butonuna basıldığında, söz konusu algılama elemanı panel üzerinde hangi bölgeye ait ise o bölgeden uyarı sinyali gelir. Örnek olarak : 20 dedektörün bağlı olduğu bir bölgedeki herhangi bir dedektör algılama yaptığında o bölgeden uyarı gelecektir. ( Ama uyarının hangi dedektörden geldiği belli olmayacaktır.) Bu tip Yangın alarm panelleri küçük ve orta çaplı binalarda ve kullanılır.
Adresli Yangın Algılama Sistemleri: Adresli sistemlerde algılama elemanlarının bağlandığı loop (döngü) hatları mevcuttur. Loop hattının sayısı ve kablolama mesafesi kullanılan panele bağlıdır. Bir loop hattına 128 tane adresli eleman (dedektör, buton) bağlanabilir. Loopta bulunan algılama elemanları kendi içerisinde bölgelere ayrılabildiği gibi her bir algılama elemanı üzerinde barındırdığı aderesleme switch’i sayesinde panel tarafından bireysel olarak algılanabilir. Yani herhangi bir dedektör algılama yaptığında dedektörün yeri bireysel olarak panel üzerinden tespit edilebilir. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılmaktadır. Bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındıran sistemler için konvansiyonel elemanlar yeterli olmakta ve ucuz çözümler sunmaktadır.
-
Merkezi Uydu Anten Sistemleri
Headent merkezi sistem Sitelerde, Otellerde Çok kullanıcıların olduğu heryerde kullanılan bir sistemdir. Headent sistemi bir merkeze kurulur.Headent sistemde kanallar sınırlıdır istenilen kanallar kullanıcıları tarafından seçilir sistem kurulur ve bu merkezden tek kablo üzerinden kullanıcılarına bölünerek verilir kullanıcılar evlerinde bağımsız olarak birden fazla TV izleyebilirler.Headent Sistem merkezinde nekadar kanal varsa her kanal için bir Receiver var anlamına gelir ve TV tünerlerinde S 04 den S41 ve VHF III 5 de 12 bantlar arasında yayın gönderilir evlerde kabloyu direk TV ye takarak seyretme imkanı verir.Sistem birkere kurulduktan sonra istediğiniz kadar aboneye yayın verebilirsiniz bu merkezden sonra yayın zayıfladığı yerde Yükseltici ile güçlendirerek devam edebilirsiniz.
-
IP TV Uygulamaları
IPTV(Internet Protocol Television) Televizyon/ve veya görüntü sinyallerinin genişbant (kablo internet/DSL) kullanıcısı aboneler veya izleyicilere internet protokolü üzerinden dağıtıldığı sistemlere denmektedir. Bu sistem genel olarak geniş bant işletmecisi tarafından sağlanan internet bağlantısına paralel olarak aynı altyapı üzerinde tahsis edilen bir bant genişliğiyle sağlanır. IPTV kendi başına bir protokol değildir.
-
Seslendirme Acil Anons Sistemleri
Acil anons sistemleri, küçük mağaza ve işyerlerinden çok katlı bina, alış veriş merkezleri ve fabrikalara kadar her türlü işletmede, acil durum senaryolarının işletme içinde hayata geçirilmesi, çalışanların ve ziyaretçilerin doğru ve hızlı biçimde bilgilendirilmeleri, haberleşmenin sağlanması ve geri plan müzik yayını amacıyla kullanılır.
Özellikle yangın ve deprem gibi acil durumlarda sistemin sağlıklı çalışabilmesini sağlayabilmek için, Avrupa Birliğinin bu konuda yayınlamış olduğu Tahliye Standartlarına uygun sistem kurmak gerekir.
Acil Anons Sistemleri nde uyarılar paniği önlemek için zon bazında devreye girmektedir. Uyarılar flaşör, siren ve anons sistemleriyle yapılmaktadır. Acil anons sistemi kabloları yangına dayanıklı (E60) olarak üretilmektedir.Merkezi alarm sistemi ve kontrol ekipmanı 24 saat görevli elemanlar tarafından bir mikrofon ile istenilen zona manuel anons yapma imkanı sunmaktadır.
Akıllı binalarda insan ve bina güvenliği için merkezi seslendirme ve anons sistemleri, yangın algılama ve ihbar sistemi ile birlikte çalıştırılmaktadır. Özellikle çok katlı (oteller, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, hastaneler vb.) ve geniş olan (depo alanları, supermarketler vb.) yerlerde kullanılmaktadır. Merkezi anons sistemi sayesinde, herhangi bir tehlike anında paniğe meydan vermeden ilgili kat veya bölümlerin tahliye işlemleri ve yönlendirmeleri kolayca ve otomatik olarak yapılabilir.
-
Akıllı Ev Sistemleri
Akıllı Ev Sistemleri, ev hayatını kolaylaştıran, güvenlik sağlayan, Nano teknoloji ev otomasyon kontrol sistemleridir. Yaşanılan mekanları, gelişen teknolojiler ile bütünleştirerek daha konforlu, daha güvenli ve daha keyifli bir yaşam şekline dönüştürmek kısaca akıllı ev olarak tanımlanıyor. Ev içinde kullanılan bir çok kumandanın karmaşası yerine görsel ekranlı bir kumanda ile tüm cihazları kontrol etme rahatlığı akıllı ev teknolojileri için artık bir standart..Böylece evin herhangi bir noktasından istenilen bölgenin aydınlatma kontrolü, perde-panjur kontrolü, çok bölgeli müzik ya da başka bir cihazın kullanımını aynı kumanda üzerinde kontrol etme özgürlüğü sunuluyor. Evde kullanılan elektrik anahtar ve prizleri akıllı hale getirerek bir düğmesine dokunulduğunda istenilen birçok işi aynı anda manuel kontrol kolaylığı akıllı evlerin vazgeçilmez parçası.Ya da evden uzak bir yerde klima, fırın gibi cihazların çalıştırılarak, eve ulaşıldığında sıcak ve canlı bir ortam ile beraber hazır bir yemek ile hayatın kolay yönleri sunuluyor.
Akıllı Ev Sistemlerinin Sunduğu Olanaklar:
Evin herhangi bir noktasından istenilen bölgenin aydınlatma kontrolünü sağlar.
Perdeleri ve panjurları kontrol ederek, gün ışığından maksimum faydalanmanızı sağar.
Sensörleri ev içindeki aydınlığı otomatik olarak ayarlayarak enerji sarfiyatını önler.
Evden çıkarken tek düğmeyle bütün kapıları, elektrik düğmelerini ve elektrikli cihazları kapatır. Açık kalan kapı ve pencereler için sizi uyarır. Kombi, klima, frın gibi cihazları kontrol ederek, geldiğinizde hazır ve sıcak bir ortamı sağlar. Belirlediğiniz saatlerde bahçenizi sular. -
Yapısal Kablolama
Yapısal Kablolama Sistemleri Bakır veya Fiber Optik Kablolar kullanılarak gerçekleştirilir.
Kablo çeşidine karar verirken, amaca uygun hız ve bant genişliğini elde etmenin yanında, uygulama kolaylığı ve maliyet gibi etkenler de göz önüne alınmalı ve kesinlikle bir uzmana danışılmalıdır.
Yapısal kablolama amaca uygun olarak belirlenmiş ihtiyaçlar çerçevesinde şekillendirilmelidir ve uzman ekipler tarafından uygulanmalıdır.
Orta ve uzun vadede ortaya çıkabilecek ek kapasite ihtiyacını da karşılayabilecek esneklikte olmalıdır.